Ekip Veriminizi Arttıracak, OFFLINE Çalışabilen 5 Araç - 2
Bu yazıda offline da çalışabilen ve çalışma veriminizi arttıracağını düşündüğüm 5 araçtan bahsediyorum.
Bir önceki yazımda, internet bağlantısı olmadan kullanabileceğiniz yani self-hosted çalışan 5 adet araçtan ve temel bir altyapı önerisinden bahsetmiştim. Bu yazımda da yine faydalı olabileceğini düşündüğüm 5 adet araç tanıtacağım. Eğer okumadıysanız bir önceki yazıyı okuyarak başlamanızı öneririm:
-
🔗 İlgili bir içerik
Ekip Veriminizi Arttıracak, OFFLINE Çalışabilen 5 Araç
Bu yazıda offline da çalışabilen ve çalışma veriminizi arttıracağını düşündüğüm 5 araçtan bahsediyorum.
Bu araçlarda bir öncekiler gibi web tabanlı ve Docker container olarak paketlenmiş sürümleri bulunan araçlar olacak.
Asciinema
Asciinema, sloganı terminal session recorder olarak geçen bir araç. Linux üzerinde terminalde bir şeyler yapan ve bunları paylaşmak isteyen kişilere hitap ediyor. OBS gibi ekranı video olarak kaydeden bir yazılımla arasındaki temel fark kaydı bir metin dosyası olarak alıyor olması. Oynatıcısında da bir video gibi izlesek de aslında arkada metin oynatılıyor. İzlerken durdurup, faremizle o metni kopyalayıp yapıştırabiliyoruz. Diyelim ki bir tutorial hazırladınız, bunu takip eden kişiler sizin yazdığınız komutları doğrudan kopyalayıp kendilerine yapıştırabiliyorlar. Kayıtlar da metin tabanlı tutulduğu için bir video kaydına göre çok az yer kaplıyor.
Bu servisi dilerseniz asciinema.org adresinde de kullanabilir ya deneyebilirsiniz. Burada gördüğünüz servisin aynısını kendi makinelerinizde de çalıştırabiliyorsunuz. SMTP entegrasyonu yapmanız biraz şart gibi çünkü login sistemi mail üzerinden gönderilen tek kullanımlık linkler ile çalışıyor.
Eğer ZSH gibi terminallerde, Unicode karakterler ile çalışıyorsanız kaydettiğiniz terminal kayıtları web üzerinden oynatılırken düzgün gözükmeyebilir. Burada bir deneme yapmanızı veya kayıt sırasında daha basit bir terminal düzenine geçmenizi öneririm.
Kayıt sırasında otomatik jump cut yaptırabiliyorsunuz. Belirlediğiniz süre boyunca terminalde bir işlem yapmazsanız o boşluklar kaydedilmiyor. Böylece daha kısa süren kayıtlar elde edebiliyorsunuz. İzleyen kişiler de “Vay be hiç düşünmeden takır tukur yazıyor” diyorlar. 😉
Aşağıdaki yazımda kaydettiğim birkaç örneği de görebilirsiniz:
-
🔗 İlgili bir içerik
Buildroot ile ilk derleme! Buildroot Öğreniyoruz - 4
Buildroot ile ilk derlememizi yapıyoruz. Elbette tahmin ettiğim gibi ilk seferde olmuyor, uğraşıyoruz..
👉 Docker
HedgeDoc
Bu aracın sloganı: Ideas grow better together İsminden de anlayabileceğiniz gibi beraber bir şeyler yapmayı sağlıyor. Peki ne? Bu araç sayesinde bir Markdown dosyası üzerinde ekip arkadaşlarınızla çalışabiliyorsunuz, aynı anda. Aynı satırları değiştirmeye çalışmadığınız sürece dokümanın farklı yerlerini aynı anda değiştirebiliyorsunuz. Overleaf i biliyorsanız, onun Markdown versiyonu gibi düşünebilirsiniz.
Bununla beraber bir dokümanın değişiklikleri de otomatik olarak kaydediliyor ve eski bir sürüme dönebiliyorsunuz.
Çok kapsamlı olmasa da Markdown dokümanınızdan sunum da hazırlayabiliyorsunuz fakat temel amacınız bu ise Marp gibi araçlar daha uygun olacaktır.
Yazdığınız dokümanları PDF olarak da export edebiliyorsunuz.
Yukarıdaki linkten test edebilirsiniz.
Gitlab, Github, LDAP, OAuth, SAML gibi birçok authentication mekanizmasını destekliyor, bu çeşitlilik beni şaşırttı genelde bu kadar fazla sayıda entegrasyon olmuyor.
Merak edenler için HedgeDoc ile CodiMD vs HackMD arasındaki ilişki burada gösteriliyor, güzel bir gösterim.
👉 Docker
JSON Editor Online
JSON dosyaları ile uğraşıyorsanız bu aracı bir linter veya editor olarak kullanabilirsiniz.
adresinden kullanabilir veya test edebilirsiniz.
👉 Docker
Word to Markdown Converter
word2md
olarak da geçen aracın yaptığı iş adında, Word dosyalarınızı Markdown
dosyalarına çeviriyor. Çok kullanmadığım için başarısı konusunda pek bir
yorumum yok.
adresinden kullanabilir ya da test edebilirsiniz. Self-hosted olarak çalışırken beklediğimden fazla bellek tüketiyor diye aklımda kalmış ama tam da emin değilim.
Eğer bu çevrimin tersini yani Markdown’dan Word’e bir çevrim arıyorsanız, ya da herhangi bir dokümanı herhangi bir formata dönüştürmek istiyorsanız muhakkak pandoc a bakmalısınız. Pandoc yapamıyorsa, o iş olmuyordur muhtemelen…
👉 Docker
Uptime Kuma
Bu araç doğrudan işinize yarayacak bir araç değil. Fakat bunu saymazsak ilk yazıdan itibaren 9 adet araç tanıdık ve diyelim ki bunları veya başka araçları altyapımıza kurduk. Peki bunlar güzel güzel çalışıyor mu? Erişilebiliyor mu?
İşte bu soruların cevabı için bir monitör aracı kullanabiliriz. Uptime Kuma da bir monitör aracı. Servislerimizin çalışıp çalışmadığını kontrol edebiliriz.
Elbette Zabbix gibi çok daha kapsamlı araçlar mevcut. Uptime Kuma daha basit bir araç. SMTP entegrasyonu yaparsanız size bir şeyler ters gidince mail atabiliyor ya da bir önceki yazıda belirttiğim Mattermost’a mesaj atabiliyor. Status ya da monitor sayfaları sunabiliyorsunuz, tatlı bir araç kendileri.
👉 Docker
Şimdilik bu kadar. Faydalı olması dileği ile…
-
🤓 Bir içerik daha?
Merhaba MkDocs!
Dokuwiki'den MkDocs'a geçiş