Windows 10 1803->1903 Yükseltmesi Sırasında GRUB'un Bozulması
Dual boot çalışan bilgisayarın Windows güncellemesi ile bozulan disk düzenini tamir ediyoruz.
Sorun
Windows 10 1803 ve Debian 9 dual boot çalışan (fiziksel olarak aynı diskte kurulu) dizüstü bilgisayarımın Windows’unu 1903’e “Update Assistant” (bknz: Link ve Link ) kullanarak yükselttim. Windows’un kendi update kısmında 1903 çıkmadığı için (çok benzer sürüm çalıştıran masaüstü bilgisayarımda çıkmıştı) bu asistanı kullandım ama bu sorun ile ilgisi olduğunu sanmıyorum. Güncelleme sırasında bilgisayar birkaç kez reboot ediyor. Benim default GRUB ayarım Debian açılacak şekilde. Bu reboot yapma sırasında bir kez GRUB ekranını kaçırarak Debian’ın açılmasına sebep oldum. Buradan da tekrar reboot edip, Windows’u açarak güncellemenin devam etmesini sağladım. Masaüstü bilgisayarımda böyle bir an yaşanmadı ama yine sorunun bundan kaynaklanacağını zannetmiyorum. Daha sonra olan bir reboot sırasında GRUB menüsü gelemeden BIOS mesajından sonra şu yazı beni karşıladı:
error: unknown filesystem.
Entering rescue mode...
grub rescue>
Windows update’e devam etmek için BIOS’a girerek boot device’ımı “debian”dan “Windows Boot Manager”a geçirdim. Bu isimler EFI bölümleri olmalı. GRUB, “debian” isimli yerde kurulu. “Windows Boot Manager” ile açınca GRUB ekranı gelmeden Windows açılıyor. Bu sayede güncelleme işlemini tamamlayabildim.
Çözüm
1. Deneme (Başarısız)
Boot-Repair-Disk imajını USB belleğe yazıp, bilgisayarı boot ettim. Doğrudan “Recommended repair” dediğim zaman bir şeyler yaptı ama hata devam etti. Kendisi Lubuntu 17.xx (04 ya da 10, an itibariyle) temelli Openbox çalıştıran minimal bir dağıtım.
Live bir dağıtım ile konsoldan GRUB kurmayı deneyeceğim. Sistemde “LVM over LUKS” var, ona dikkat etmem gerekir mi?
Ref:
https://askubuntu.com/questions/1098221/windows-10-update-grub-rescue
404
- https://help.ubuntu.com/community/RecoveringUbuntuAfterInstallingWindows
- https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair
2. Deneme (Başarılı)
Boot-Repair-Disk işi hemen olmayınca elimde olan Ubuntu 18.04 imajı ile bilgisayarı boot ettim. Takip ettiğim kısım temel olarak şurası: https://help.ubuntu.com/community/Grub2/Installing#via_ChRoot “via ChRoot” kısmı. Benim sistemde root kısmı LVM üzerinde bulunuyor. Bu da şifreli bir partition üzerinde. Buna göre adımları biraz modifiye ettim. Bende RAID yok.
Ubuntu imajında Gparted dahili bulunuyor. Bu disk ile ilgili bilgilere hızlıca bakmak için iyi oldu. Kendi yazdığım komutlar şu şekilde. Siz yapıyorsanız harflere, numaralara dikkat edin.
İlk olarak şifreli diski açalım. Ubuntu imajında LVM ve dm-crypt ile ilgili şeyler kurulu olduğu için bir şey yüklemeye gerek yok.
$ sudo cryptsetup open /dev/sdaX lv
Yukarıdaki lv
rastgele bir isim, önemi yok. Burada diskin şifresini girmek
gerekiyor. Disk otomatik bir şekilde boot esnasında açılıyor ve şifre
bilinmiyorsa ne yapılır araştırmak lazım. Bu işlem için burayı da mount etmek
gerekiyor mu onu da bilmiyorum aslında.
Şifreyi girdikten sonra LVM vs otomatik çalıştı ve partitionlarım gözüktü. Listelemek için:
$ sudo lvdisplay
Burada LV Path
e bakarak root dizinini mount edelim.
$ sudo mount /dev/vg/root /mnt
Bu noktada /mnt
altında dosyalarımızı görmemiz lazım. Ben burada
/etc/fstab
‘tan kopya çektim. Ek olarak mount ettiğim iki partition daha var:
/boot
ve /boot/efi
.
Örnek:
$ sudo mount /dev/sdaY /mnt/boot
$ sudo mount /dev/sdaZ /mnt/boot/efi
Birazdan chroot
yapacağız, onun için hazırlık yapıyoruz şimdi. Eğer bunları
yapmazsak olmuyor mu denemedim.
$ for i in /dev /dev/pts /proc /sys /run; do sudo mount -B $i /mnt$i; done
Sonra
$ sudo chroot /mnt
# grub-install /dev/sda
# update-grub
CTRL-D
ile chroot
içinden çıkıyoruz ve bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz.
Bu noktada benim problemim çözüldü.
Sebebi neydi ki?
Şu an bulamadığım (tekrar çok da aramadım) bir linkte bunun Windows 10 ile ilgili bir bug olduğu yazıyor. Benzer işlemi masaüstü bilgisayarımda yaptım fakat onda Windows ile Linux veya hatta GRUB, tam konfigürasyon aklımda yok, fiziksel olarak ayrı disklerde olduğu için belki de bu problem olmadı. Her iki bilgisayar da EFI, fark burdan değil.
Dikkatimi çeken bir nokta da problem yaşadığım dizüstü bilgisyarın /etc/fstab girdisi oldu. Burada zamanında kurulum sırasında otomatik olarak UUID’lerle girdiler oluşturulurken bırakılmış yorumlar var. Diyor ki UUID bilmem ne zamanında /dev/sdaX’teydi. İlginç olan /boot/efi ile ilgili yorumda belirtilen paritition numarası hala doğruyken /boot ile ilgili yorumda yazan partition numarası, diskteki numaradan 1 fazla. Tabii bu farklılık önceden var mıydı bilmiyorum. Bu son işlem sırasında olmamış da olabilir. Fakat Windows update sırasında (aslında upgrade demek daha doğru buna) disk layout’u ile oynamış ve dual boot olma ihtimalini düşünmemiş olabilir.
-
🤓 Bir içerik daha?
Merhaba Sphinx!
Jekyll'den Sphinx'e geçtim.